Türkiye’de kışı iliklerinize kadar hissedebileceğiniz kaç yer var diye sorsalar, ilk aklıma gelen ilk yer muhtemelen Çıldır gölü olur. Kars ve Ardahan taraflarının kışın Türkiye’deki en soğuk yerlerden olduğunu biliyoruz. Hatta bundan yıllar önce Eniştemin görevi nedeniyle bir süreliğine Ardahan’da bir köyde oturan ablam kışın bir sabah uyandıklarında evin kapsını açamadıklarını ve evde mahsur kaldıklarını söylediğinde inanmakta zorlanmıştım. Ancak sonraları bizzat gidip gördükten sonra ne kadar haklı olduklarını anlayabilmiştim. Ancak Çıldır gölünde durum biraz daha farklı çünkü burası kış aylarında tamamen donmasıyla Türkiye’nin en büyük açık hava buz pistine dönüşüyor. Hadi gelin hep Türkiye’nin en doğusuna gidip, fotoğraflarla küçük bir Çıldır gölü turu yapalım!
Çıldır gölü nerede
Kars ve Ardahan illeri arasında yer alan Çıldır gölü, güneyde Kars ile Kuzeyde ise Ardahan ile çevrili. Çıldır gölüne ulaşım genel olarak Kars’tan sağlandığı için Kars Çıldır gölü arası mesafenin 70 km olduğunu ve yolculuğun ortalama bir buçuk saat sürdüğünü belirteyim.
Çıldır gölüne ulaşım ve nasıl gidilir
Çıldır gölüne ulaşım genel olarak bireysel imkanlarla sağlanıyordu. Yani Kars’a gidip Çıldır gölünü ziyaret etmek isteyenler ya taksi tutuyor ya da araç kiralıyor. Ancak 2017’nin sonlarına doğru Kars belediyesi turizmi canlandırmak için Çıldır gölüne ücretsiz servis hizmeti verileceğini duyurdu. Her gün saat 10.30’da belediye başkanlığı önünden kalkacak olan ücretsiz servisler ziyaretçileri Çıldır gölüne götürecek ve oradan da saat 15.30’da Kars’a geri dönüş yapacak. Ancak zamanım değerli ve koca bir günü Çıldır’a ayıramam diyorsanız, siz de bizim yaptığımız gibi taksi tutup yada araç kiralayıp sabahtan Ani Harabelerini oradan da Çıldır gölünü yapıp, ikisini de aynı güne rahatlıkla sığdırabilirsiniz. Bu arada kışın karlı ve buzlu yol şartlarını göz önüne alacak olursak, araç kiralamaktansa bir taksiciyle anlaşıp, yol stresinden uzakta keyifli bir tur yapmanızı öneririm. Hatta sizin gibi gezginlerle karşılaşırsanız, onlarla konuşup aynı araçla gidip, kişi başı maliyeti daha da düşürebilirsiniz.
Deniz seviyesinden 2000 metre yükseklikte ve Doğu Anadolu’nun en büyük tatlı su kaynağı
Çıldır gölü Doğu Anadolu bölgesinin en büyük tatlı su kaynağı ve aynı zamanda da en büyük ikinci gölü konumunda. Deniz seviyesinden yaklaşık 2000 metre yükseklikte ve yer yer 40 metre derinliğe ulaşan Çıldır gölü, sunduğu doğal güzellikleriyle hem yaz hem de kış aylarında bölgede önemli bir çekim merkezi olsa da kış aylarında onu daha da özel kılan ve belki de yaz aylarından daha çok ziyaretçi çekmesini sağlayan özel bir durumu var. O da gölün kış aylarında tamamen donması! Evet yanlış duymadınız Çıldır gölü kışın tamamen donuyor.
Çıldır gölü ne zaman donar
Çıldır gölü, Aralık ayından itibaren sıcaklığın sıfırın altına inmesiyle beraber buz tutar ve tamamen donar. Bu durum havaların ısınmaya başladığı Nisan ayına kadar böyle devam eder ve Nisan ayında Çıldır gölü erir.
Çıldır gölünde neler yapılır
Buz tutmuş Çıldır gölü etrafa öyle muhteşem bir görsel şölen yaşatıyor ki, kış aylarında yerli ve yabancı birçok turistin uğrak yeri oluyor. Donmuş göl üzerinde dilerseniz atlı kızak keyfi yapabilir dilerseniz de Eskimolar gibi buzu kırıp gölün lezzetli sazan balıklarından avlayabilirsiniz. Çıldır gölünde gerçekten sazan balığı avlamak istiyorsanız oradaki tesistekilerle önceden iletişime geçip ayarlamalısınız. Ancak bunu yapamıyorsanız da çok dert etmeyin, zira siz de gölde etrafı dolaşıp, hoplayıp zıplarken muhtemelen turistler için daha önceden delinmiş bir iki delik ve bu deliklerden turist grupları fotoğraf çeksin diye ağları çeken birilerini görürsünüz. Gölün belli bölümlerinde önceden açılan buz deliklerinden ağlar salınmış oluyor ve turist grupları belli bir ücret karşılığı o ağların çekilişini kameraya çekip, bunlara takılan birkaç sazan balığının fotoğrafını çekerek Çıldır gölünde buz altında balık avlama hevesini yerine getirmiş oluyor =))
Çıldır gölü festivali
Çıldır gölü gezinizi gerçek bir şölen havasında yaşamak isterseniz, gezinizi 2018’de 5.si düzenlenecek olan ve 10 Şubat 2018’de yapılması planlanan Kristal göl festivaline de denk getirebilirsiniz. Artık bir gelenek haline gelen festivalde göl üzerinde, atlı kızak, rahvan at yarışları, atlı okçuluk ve atlı cirit oyunlarıyla, buz pateni ve kayak yarışları gibi çeşitli etkinlikler düzenleniyor.
Siz de sıcaklığın sıfırın altında 30 derecelere kadar düştüğü Çıldır’da bir yanda kışı iliklerinize kadar hissederken diğer yandan gölün sonsuz beyaz manzarasının sunduğu muhteşem görüntülerin tadını çıkarmak isterseniz, Çıldır gölünü Aralık ile Mart ayları arasında ziyaret edebilir ve bu kış masalına kendi gözlerinizle tanıklık edebilirsiniz.
Kars gezilecek yerler yazım için tıklayınız.
Karsta yaşayan Malakanlar yazım için tıklayınız.
Ani Harabeleri yazım için tıklarınız.